Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

„LINO“ programa, Kazlų Rūdos specialiojoje mokykloje

Nuotrauka

2013 m. gruodžio mėnesį pradėta vesti „Linas“ programą Kazlų Rūdos specialiojoje mokykloje. Į grupę buvo pakviesta 10 mokinių: 4 mergaitės ir 6 berniukai.

Programos „Linas” esmė – gražinti vaikui vaikystę. Tai metodas, kuriuo siekiama pabrėžti vaiko teisę būti vaiku, kol reikia būti vaiku, o atsakomybę už tai, kas dedasi aplink, palikti suaugusiems. Programos metodinę medžiagą sukūrė Švedijos mokslo darbuotoja ir metodininkė Nomi Tioneng (Noomi Tönnäng).

Pagrindiniai „LINO“ metodikos tikslai yra šie: dirbant su vaikais grupėje, sudaryti galimybę jiems žaisti ir vystytis, įsisąmoninti savo išgyvenimus ir jais dalytis, sumažinti vaiko išgyvenamą chaosą ir pasidalinti jo skausmu, padaryti vaiko gyvenimą labiau suprantamą ir nuspėjamą, padėti vaikui bendrauti, sumažinti vaiko išgyvenamą atsakomybę ir kaltę dėl tėvų priklausomybės.

Vaikai per 18-a susitikimų turėjo galimybę išsakyti savo jausmus, buvo siekiama perduoti žinias, padedama suprasti, kad jie nėra kalti ir atsakingi dėl to, kaip gyvena jų tėvai. Patirtis parodė, kad vaikai po šių užsiėmimų įgijo didesnį pasitikėjimą savimi, drąsiau kreipėsi pagalbos.

Metodinė medžiaga aktuali ir sukonstruota taip, kad ją būtų galima lengvai modifikuoti, atsižvelgiant į vaikų amžių ir poreikius. Ji pritaikyta dirbti su socialinės rizikos grupės moksleiviais.

Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę bent maža dalele prisidėti prie šių vaikų laimingų akimirkų. Grupės susitikimai praėjo labai greita, patirtos teigiamos emocijos, įspūdžiai, jausmingos ir gražios akimirkos ilgai išliks mūsų širdyse.

Parengė: programos „Linas“ vadovė Ingrida Kolkatova