Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

Arklio muziejaus linksmybės

Nuotrauka

Lietingą gruodžio 4 d. rytą, 14 mokyklos mokinių lydimi pedagogų, leidosi į ilgai lauktą ir planuotą išvyką į Anykščių kraštą.

Pliaupiantis lietus nesugadino geros nuotaikos. Mokiniai su dideliu susidomėjimu klausėsi pasakojimo ir apžiūrėjo Arklio muziejuje sukauptą arklio reikšmę žmogaus, lietuvių ūkio ir kultūros istorijoje atspindinčią kolekciją. Aštuoniuose muziejaus pastatuose eksponuojami arkliniai, žemės dirbimo padargai, kalvio įrankiai, senoviniai krepšiai, transporto priemonės – iš visos Lietuvos surinkti vežimai: bričkelės, lineikos, važeliai. Didelį įspūdį mokiniams paliko Juozo Gelaževičiaus filatelijos bei tautodailininko Jurgio Kazlausko drožinių kolekcijos.

Šventinę programą tęsė susitikimas su Kalėdų seneliu: šokiai, dainos, žaidimai, mįslės nepaliko abejingu nei vieno. Susėdę duonkepės sušildytoje gryčioje mokiniai susipažino su Kūčių ir Šv. Kalėdų tradicijomis. Sodybos šeimininkė papasakojo apie Advento laikotarpį, kokios būdavo Kūčių dienos tradicijos senovėje, kaip senoliai puošdavo eglutę. Mokiniai sužinojo apie Kūčių vakaro papročius, tradicinio stalo paruošimą bei valgių simboliką, o svarbiausiai - juos ragavo. Po simbolinės Kūčių vakarienės išgirdo apie senolių ateities spėjimus, burtus. Labai nesinorėjo atsisveikinti su svetinga šeimininke bei palikti šiltos gryčios, tačiau dar laukė tolima kelionė namo, lydima rodos nesibaigiančio lietaus. Nors ir pavargę, tačiau pilni įspūdžių Kalėdinę nuotaiką parsivežėme namo.

Parengė: Tatjana Volkovienė, Ingrida Kolkatova