Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

Išvyka į dr. Jono Basanavičiaus sodybą-muziejų

Nuotrauka

Lapkričio 21 dieną, daktaro Jono Basanavičiaus gimtadienio išvakarėse, mokyklos mokinių grupė lankėsi sodyboje-muziejuje Ožkabalių kaime.

Pažintis su šio, kiekvieno lietuvio širdžiai, brangaus žmogaus tėviške bei vykdyta veikla neprailgo, mokiniai noriai įsitraukė į muziejaus darbuotojų parengtas nuotaikingas pažintines-edukacines programas. Pabuvojo „Vargo mokyklos“ mokiniais: tai pamoka–vadinamoje suvalkietiškoje stuboje. Pamokos metu inscenizuojama autentiška XIX amžiaus slaptosios lietuviškos mokyklos dvasia. Supažindinama su draustąja literatūra, daraktorinių mokyklų mokymo priemonėmis. Žvakių šviesoje rašyti mokomasi „grifelinėje“ lentelėje, skaitoma maldaknygė, iš kurios rašto mokėsi Jonas Basanavičius.

Daug “skanių” įspūdžių patyrė ragaudami “razavinius blynus”, susipažino su XIX – XX a. sandūros valstiečių  maisto gaminimo ypatumais, prietarais, tradicijomis ir folkloru. Dalyviai taip pat galėjo parodyti savo gudrumą atpažindami įvairius grūdus bei buities rakandus. Sužinojo, iš ko maišomas „blendinys“ ir ką simbolizuoja blynas. Didelėje keptuvėje kepė blynus ir ragavo su įvairiais dažiniais. Blynus reikia valgyti, o ne kalbėti apie juos. Tai faktas kaip blynas!