Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

Projektas „Neregėta Žemaitija“

Nuotrauka

Projektui „Neregėta Žemaitija“, kaip ir 2019 – siems pamažu einant į pabaigą, grupė mokyklos mokinių lapkričio 26 dieną tęsė pažintį su dar vienu Žemaitijos pakraščiu.

Betygala. Vienas rytų Žemaitijos miestelis, savo rašytinę istoriją skaičiuojantis nuo1253 metų, o akmeniniai darbo ir ritualo įrankiai byloja Betygaloje žmonių veiklos pėdsakus net prieš šešis tūkstančius metų. Betygala-gražus tarpukaryje statytas miestelis (pirmojo pasaulinio karo metu beveik visi miestelio pastatai sudegė) su Vytauto didžiojo paminklu, pastatytu 1930 m. centre, didele mūrine bažnyčia, seniūnija, bendruomenės namais, muziejumi ir mokykla nuteikė mus naujoms žinioms ir naujiems potyriams. Betygalos valsčius – daugybės žymių žmonių tėviškė čia, Dubysos pašonėje užaugo tautos dainius Maironis, poetai Juozas Nekrošius, Jonas Mačiukevičius, Antanas Cibulskis, mokslininkai Feliksas ir Antanas Mačianskai, Petras Setkauskas, Antanas Algirdas Jurgaitis, Mykolas Ignotas ir kiti.

Mūsų grupę sutiko ir visą ekskursijos laiką lydėjo, atliko gido pareigas buvusi žymi šio krašto mokytoja, Betygalos ir jos apylinkių mylėtoja bei tyrinėtoja, geologė Marijona Birutė Navakauskienė. Ji išsamiai papasakojo apie Betygalą, jos istoriją, architektūrą, demonstravo bei komentavo muziejaus eksponatus. Bet ilgiausiai mokinius sulaikė mokytojos surinkta mineralų, akmenų bei archeologinių radinių kolekcija Betygalos muziejaus geologijos skyriuje, kuriai mokytoja atidavusi visą savo gyvenimą. Aplankėme Betygalos piliakalnius, koplyčią bei Maironio tėvų kapą.

Bene linksmiausia (ir skaniausia) dalis – edukacinė programa „Arbatos kelias“. Bendruomenės pirmininkė Gema Račienė išsamiai papasakojo apie bendruomenės veiklą, vaistinių arbatžolių rinkimą Betygalos apylinkėse, Dubysos pakrantėse, arbatų rinkinių gaminimą, vaistažolių darželį prie bendruomenės namų, vykdomus projektus. Su malonumu degustavome arbatą, na o pasistiprinimui kiekvienas gavo po dubenį bulvinių šilkinių kukulaičių. Skanių, tiesiog burnoje tirpstančių. Edukacijos pabaigai smaližiavome ir šaunių Betygalos šeimininkių iškeptą pyragą.

Su naujomis žiniomis, geromis emocijomis bei išsipūtusiais pilvais pasukome namo link iš paskutinės ekskursijos po „Neregėtą Žemaitiją“...