Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

„Neregėta Žemaitija“

Nuotrauka

Rugsėjo mėn. 17d. „Saulės“ mokyklos I ir II grupių mokiniai su auklėtoja B. Barkauskiene ir pavaduotoja ugdymui Nijole Tamošiūniene lankėsi Žemaitijoje pagal vykdomą projektą „Neregėta Žemaitija“. Į edukacinę kelionę vykti buvo pakviesti Kazlų Rūdos savivaldybėje gyvenančių vaikų aktyvūs tėvai [globėjai]. Atvykus į Platelius mus šiltai sutiko Žemaitijos nacionalinio parko gidė Aušra Brazdeikytė. Mokiniai buvo supažindinti su apžvalgos aikštele, kuri yra šiaurės rytiniame miestelio pakraštyje. Iš aikštelės visu grožiu atsiveria salomis [Briedsalės, Veršių, Pliksalės, Ubagsalės, Gaidsalės, Šončelio], pusiasaliais (Šventorkalnis) garsus miškų, kalvų ir pelkynų apsuptyje tyvuliuojantis ypatingo skaidrumo Platelių ežeras bei tamsiais Plokštinės miškais pasipuošusios erdvės. Pasak Žemaitijos nacionalinio parko gidės Aušros Brazdeikytės, Platelių ežeras švarus ir dėl to, kad aplink jį nėra vykdoma intensyvi žemės ūkio veikla.

Platelių ežeras ir jo salos yra apipintas įvairiomis lengendomis, kurias vaizdžiai ir vaikams suprantama kalba papasakojo gidė. Iš apžvalgos aikštelės užsukome į lankytojų centrą. Pirmame lankytojų centro aukšte apžiūrėjome ekspozicijas, sužinojome apie „Žemaitijos žemės slėpinius“: Platelių ežero susiformavimą, reljefą, povandeninį pasaulį, lankomas vietas, pažintinius takus. Kitoje ekspozicijoje „Pasėrokoukem žemaitėškā“ turėjome progą pasimokyti žemaitiškų žodžių, posakių. Užlipę į anatrą aukštą „keliavome“ po mišką, kuriame pamatėme gyvūnus, paukščius, išgirdome jų balsus. Turėjome galimybę pabandyti atpažinti įvairius augalus pagal kvapą, grybus – vartydami grybų knygą. Medžių rūšis - mėginome atspėti pagal medieną, lapus ir žievę, pasidžiaugėme spalvingais ir įvairiais augalais, drugeliais bei vabalais.

Po įdomios ekskursijos užsukome į parko amatų centrą. Susipažinome su tradiciniais žemaičių valgiais, šventėmis bei papročiais. Mėginome sukti girnas, sviesto gaminimo aparatą. Ragavome šiupinį, vaišinomės čirviniais blynais, kuriuos mokiniai patys bandė iškepti. Atsigaivinę šilta, aromatinga arbata išvykome į namus. Pakeliui užlipome ant Cidabro kalno esančio apžvalgos bokšto (15 m aukščio). Iš bokšto matyti Platelių ir Beržoro ežerai, Siberijos pelkė – viena vertingiausių pelkių Žemaitijos nacionaliniame parke, paskelbta telmologiniu draustiniu. Mokiniai į namus grįžo pavargę, tačiau pilni įspūdžių ir džiugių emocijų.

Projektas finansuojamas Kazlų Rūdos savivaldybės biudžeto socialinės gerovės projektų finansavimo programos.