Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

Išvyka į Kretingą

Nuotrauka

Spalio mėn. 10 d. „Saulės“ mokyklos I ir II grupių mokiniai vyko į Kretingą. Aplankė Kretingos muziejaus ekspozicijas, vandens malūno ekspoziciją, grožėjosi Žiemos sodo augmenija, susipažino su dvarų kultūrą reprezentuojančiais meno kūriniais, archeologine medžiaga, senąja liaudies buitimi, šiuolaikinio meno kūriniais.

Kretinga ir jos apylinkės nuo seno garsėja archeologijos ir liaudies architektūros paminklų gausa, etnografijos ir liaudies meno vertybėmis, iš gilios senovės atėjusiomis liaudies tradicijomis ir papročiais, talentingais tautodailininkais. Kretingos praeitimi, jos paminklais, materialinės ir dvasinės kultūros vertybėmis tyrinėtojai ir senovės mėgėjai pradėjo domėtis dar XIX amžiuje.

Kretingos muziejus

Kretingos muziejaus ekspozicijos struktūrą sudaro 5 temos: „Budinam žemelę“, „Pavasario ir vasaros džiaugsmai ir rūpesčiai“, „Rudens gėrybės“, „Linelis dengia, linelis rengia, linelis vestuves kelia“, „Gyvename šviesos ir užgimimo laukimu“. Keliaudami metų laikais, mokiniai susipažino su mūsų protėvių svarbiausiais darbais, darbo įrankiais, inventoriumi, namų apyvokos reikmenimis, kalendorinėmis šventėmis bei tradicijomis. Mūsų senolių darbus, šventes, papročius globoja ir gyvenimo keliu - „Saulės ratu“ - veda šventųjų skulptūros: Šv. Izidorius, Šv. Jurgis, Šv. Antanas, Šv. Ona, Šv. Mergelė Marija.

Žiemos sodas

Mokiniai gėrėjosi augalais, kurie atkeliavo į Žiemos sodą iš tolimiausių pasaulio kampelių. Tie augalai nors maži, bet gyvi Indijos, Indonezijos, Brazilijos atogrąžinių (tropinių) miškų, Afrikos ir Meksikos dykumų augmenijos liudininkai. Žiemos sode, gyvame augalų žemėlapyje, galima matyti, kaip įsikūnijo kūrybinė žmogaus fantazija, kaip apsiprato šiauriečių auginami tolimųjų dykumų arba atogrąžinių miškų augalai.

Po muziejaus ir žiemos sodo lankymo susipažinome su Kretingos koplyčia, kurią 1893 m. pastatė Kretingos grafas Aleksandras Tiškevičius (1864–1945) su motina Sofija Tiškevičiene (1837–1919). Tai buvo vienas pirmųjų Lietuvoje statinių, pastatytų pagal švedų kilmės Kuršo gubernijos architekto Karlo Eduardo Strandmano (1867–1946) projektą.

Edukacija „Saldainių gamyba“

Pats saldžiausias kelionės akcentas buvo Kretingos dvaro saldaininėje buvo edukacinė programa „saldainių gamyba“, procesas, kuris nepalieka abejingu nei jauno nei seno, o kur dar paties pasigaminto saldainio ant pagaliuko skanumas...

Mokiniai į namus grįžo pavargę, tačiau pilni įspūdžių ir džiugių emocijų.

Projektas finansuojamas Kazlų Rūdos savivaldybės biudžeto socialinės gerovės projektų finansavimo programos.