Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

Prevencinė akcija „Praleiskime vasarą saugiai“

Nuotrauka

Gegužės 29 d. mokiniai dalyvavo prevencinėje akcijoje „Praleiskime vasarą saugiai“. Jie mokėsi, kaip elgtis pradėjus skęsti, kaip atlikti skęstančiojo gelbėjimą, transportavimą, kaip pačiam išsigelbėti nuo skęstančiojo, kaip suteikti pirmąją pagalbą ištraukus skenduolį.

9 klasės mokiniai Aivaras Klanauskas, Edgaras Minsofinas ir Robertas Jeskevič baseine demonstravo puikius plaukimo įgūdžius. Narai gelbėtojai juos mokė įvairių gelbėjimo veiksmų. Mokiniai atidžiai klausėsi patarimų, kaip saugiai elgtis vandenyje, kaip suteikti pirmąją pagalbą ištraukus skenduolį. Ši prevencinė akcija mokiniams davė ne tik maudymosi malonumų, bet ir gerų, naudingų patarimų. Vaikai gavo Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro parengtą atmintinę „Pirmoji pagalba“.

Labai dėkojame Ilonai Barauskienei, Marijampolės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus inspektorei už pakvietimą dalyvauti akcijoje. Taip pat dėkojame Marijampolės APGV narams ir Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojams.

Mokiniai susipažino su naro gelbėtojo specializacija. Baigę naro mokymo programą asmuo įgyja šias kompetencijas: vykdyti darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus dirbant vandenyje; prižiūrėti narų reikmenis ir įrangą, nardyti; teikti pirmąją pagalbą nukentėjusiems. Narai ne tik gelbsti skęstančiuosius, bet ir gesina gaisrus, likviduoja avarijos padarinius. Narų mokymo programa vykdoma darbo rinkos profesinio mokymo įstaigose, narų rengimo centruose, Ugniagesių Gelbėtojų mokyklose.

Naro mintys: „Kartais tai lemia psichologinės priežastys-ne kiekvienas fiziškai stiprus vyras, paniręs į vandenį, gali kone apgraibomis ieškoti, pavyzdžiui, skenduolio kūno“. Tai labai atsakingas ir rizikingas darbas.

Parengė mokytojai:
Janina Simanavičienė
Tatjana Volkovienė
Gediminas Akelaitis