Kazlų Rūdos
„Saulės“ mokykla

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

Zyplių dvare

Nuotrauka

Šaltoką 2013 m. sausis 23d. Kazlų Rūdos specialiosios mokyklos linksmai nusiteikusi mokinių grupė, lydima mokytojų Linos Andriukaitienės ir Danutės Katilienės, išsiruošė išvykon į Zyplių dvarą.

Zyplių dvaras garsėja savo aktyviu kultūriniu gyvenimu ne tik Šakių savivaldybėje ar Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Čia nuolat vyksta įvairūs koncertai, konferencijos, kūrybiniai plenerai, kino bei muzikos festivaliai, stovyklos. Galima aplankyti nuolat veikiančias taikomosios ir vaizduojamosios dailės parodas, dalyvauti edukacinėse veiklose. Nuo 2012 metų rugsėjo mėnesio duris atvėrė naujai restauruoti pagrindiniai Zyplių dvaro rūmai.

Mūsų kelionės tikslas – visa tai apžiūrėti ir betarpiškai susipažinti su keramiko amatu. Atvykusius svetingai priėmė dvaro darbuotoja Rimutė. Pirmiausiai aprodė buvusias dvaro arklides, kur kadaise buvo laikomi žirgai, antrame aukšte – pašaras jiems. Dabar ant sienų kabo plenerų „Zyplių žirgai“ dalyvių nutapyti paveikslai, o palubėse supasi šiaudiniai sodai. Antrame aukšte – medžio drožėjų, kalvių, keramikų, tekstilės meistrų darbų ekspozicijos. Net akys raibsta nuo darbų įvairovės ir gausybės! Kokios neišsemiamos žmogaus galimybės svajoti, kurti!

Po ekspozicijų apžiūros mūsų laukė keramikos pamoka. Į savo keramikos dirbtuves maloniai įsileido profesionali keramikė Eglė Kurcikevičienė. Ji ne tik pati kuria, bet su šiuo amatu supažindina ir vaikus. Išklausę trumpo pasakojimo apie molio galimybes, vaikai kibo į darbą. Su džiaugsmu lipdo reljefinius paveikslėlius, būtinai užrašydami savo vardus ir sukūrimo metus, nes – ką gali žinoti – po kelių šimtų metų archeologai ims ir aptiks ...juokėmės visi.

Po šios keramikos smagios pamokos turėjome galimybę pasivaikščioti po ką tik atidarytus švytinčius pagrindinius dvaro rūmus. Įžengę į prabangias sales pasijutome tikrais ponais. Čia taip pat apžiūrėjome ekspozicijas. Apie viską išsamiai papasakojo darbuotoja Rimutė. Ačiū jai!

O pabaigai su pačiais ištvermingiausiais aplankėme garsųjį Zyplių ąžuolą. Gaila, kad šį Suvalkijos galiūną 2008 m. įveikė audra. Iki tol jis buvo vienas seniausių, storiausių ąžuolų Suvalkijoje.

Labai smagi, prasminga kelionė! Norisi tikėti, kad ji vaikų širdelėse pasėjo bent mažutę meilės grožiui, kūrybai, kultūros paveldui sėklelę.

Vaikai susipažino su medžio drožėjo, kalvio, keramiko, vytelių pynėjo amatais, sužinojo, kas yra tautodailė.

Parengė dailės mokytoja Lina Endriukaitienė.